خواص سنجد

 سنجد ميوه درختي است از خانواده ي سنجديان که در آب و هواي معتدل مي‌ رويد.

برگ ‌هاي باريک و مخملي شکل و ميوه‌ هايي قهوه‌ اي رنگ و خوراکي دارد که از هسته ي آن در تهيه ي برخي داروها استفاده مي ‌شود.

 سنجد ميوه درختي است از خانواده ي سنجديان که در آب و هواي معتدل مي‌ رويد.

برگ ‌هاي باريک و مخملي شکل و ميوه‌ هايي قهوه‌ اي رنگ و خوراکي دارد که از هسته ي آن در تهيه ي برخي داروها استفاده مي ‌شود.

 به فارسي به طور کلي سنجد ناميده مي شود ولي در مناطق گوناگون ايران داراي نام هاي محلي است،

در کردستان آن را " سرين چک "، در آذربايجان " ايده- ايکده " در اطراف تهران " پستانک " و در اصفهان " غبيده بادام " گفته مي ‌شود.

در کتب سنتي با نام‌ هاي " چوب ‌دانه، نُقد، بُل " نام برده شده ‌است.

سنجد براي درمان بسياري از بيماري‌ ها از جمله، بيماري‌ هاي دندان، اسهال، زخم‌ معده و نيز جلوگيري از خون ريزي استفاده مي ‌شود.

سنجد، يکي از چيدني‌ هاي سفره ي هفت سين است که اگر با خواص فراوان آن آشنا شويد حتما آن را در برنامه غذايي هر روز ‌تان جاي مي‌ دهيد.

سنجد ميوه‌اي درختي است که به علت قابليت سازگاري بالايي که با محيط دارد،

مي ‌توان در بسياري از مناطق جهان،‌ آن را به عمل آورد.

ميوه سنجد دو نوع کوچک و بزرگ دارد که بزرگ‌ آن داراي پوستي نازک و مغزي آردي ‌تر است و به نام سنجد آردي معروف است.

طعم اين ميوه مقداري گس است و داراي طبيعت سرد و خشک مي ‌باشد و از لحاظ غذايي کم کالري است.

سنجد، داراي خواص دارويي و صنعتي مختلفي است که به برخي از آن ‌ها اشاره مي ‌کنيم:

* بهترين اثر سنجد،‌ رفع کمبود ويتامين C بدن است و خوردن آن، ‌از ورود عفونت به بدن پيشگيري مي ‌کند.

* سنجد داراي خاصيت آنتي اکسيداني قوي مي‌ باشد.

* خاصيت ضد التهابي دارد.

* ضد اسهال و قابض است. جوشانده برگ سنجد، بهترين دارو براي اسهال کودکان است.

* پودر هسته ي سنجد در درمان التهاب ‌هاي حاد و مزمن کاربرد دارد و آرتروز را درمان مي‌ کند.

* ضد تب و درد است.

* بادشکن و مقوي قلب است و سردرد را تسکين مي ‌دهد.

* از ريشه آن در صنعت عطرسازي استفاده مي ‌شود.

* از گل آن براي التيام زخم‌ استفاده مي ‌شود.

* کم کالري و مقوي معده است.

* سنجد پخته شده در روغن زيتون، درد مفاصل و خارش پوست را درمان مي‌ کند و براي رشد مو مفيد است.


سودمندي سنجد براي درمان آرتروز

پژوهشگران به سودمندي استفاده از عصاره ي سنجد براي درمان آرتروز پي بردند. چند تن از پژوهشگران دانشگاه هاي علوم پزشكي بقيه الله، شهيد بهشتي و تهران، تأثير قرص عصاره سنجد و استامينوفن را در كاهش درد 120 بيمار مبتلا به آرتروز زانو با درد متوسط تا شديد بررسي كردند.

بيماران به مدت 7 هفته با قرص هاي عصاره سنجد و استامينوفن تحت درمان قرار گرفتند. بر پايه اين بررسي كه مشروح آن در مجله پزشكي كوثر منتشر شد، براي كاهش درد ناشي از آرتروز، استفاده از عصاره ي گياهي سنجد موثرتر از استامينوفن است.

سنجد در احاديث

گوشتش گوشت مي آورد، استخوانش استخوان مي روياند و پوستش پوست آور است. کليه ها را گرم و معده را دباغي مي کند و ايمن از بواسير و ادرار قطره قطره است. ساق ها را نيرو مي بخشد، جذام را ريشه کن مي کند و براي تب سودمند است.


برخي ديگر از خواص سنجد:

1. طبع سنجد سرد و خشك است.
2. ميوه سنجد قابض است.
3. به خاطر وجود ويتامين K در سنجد ضد خونريزي مي‌باشد.
4. سنجد رفع كننده سموم معده و روده مي‌باشد.
5. سردرد را تسكين مي‌دهد.
6. سردردهايي كه علامت مشخصي ندارند از سنجد استفاده شود.
7. سنجد براي كساني كه نرمي استخوان و پوكي استخوان دارند مفيد است.

روش استفاده: پودر سنجد 2 قسمت و پودر سوياي بوداده 1 قسمت را با عسل مخلوط كرده روزي يك قاشق يا 2 قاشق غذاخوري با يك ليوان شير ميل شود. اين صبحانه براي آقايان و خانمها بسيار مفيد مي‌باشد.
8. برگ درخت سنجد به صورت ضماد باعث مي‌شود كه دمل زود سر باز كند.
9. برگ درخت سنجد را در روغن زيتون بجوشانيد (ابتدا به مدت 24 ساعت برگ را در روغن زيتون نگاه داريد سپس با حرارت ملايم بجوشانيد تا له شود اگر محتوي را در يك شيشه سر بسته بگذاريد و در آب جوش بيندازيد تا بجوشد و له شود خاصيت آن بيشتر است) اين روغن براي ورم مفاصل و اعضاي بي‌حس مفيد است. همچنين اگر اين روغن را بر سر بمالند باعث بلندي مو مي‌شود.
10. ميوه سنجد ضديرقان مي‌باشد.
11. كساني كه تكرر ادرار دارند سنجد بخورند.
12. كساني كه سكسكه مي‌كنند براي درمان آن 50 دانه سنجد و يك ليوان شير بخورند.
13. مصرف سنجد درمان‌گر ورم كيسة صفراست.
14. سنجد باعث قوي شدن ساق‌ها مي‌گردد به كودكان خود روزي 20 تا 50 دانه بدهيد.
15. سنجد عامل بيماري جذام را از بين مي‌برد.
16. سنجد براي اشخاصي كه يبوست دارند مضر است.
17. سنجد تب بر است.
18. سنجد كليه‌ها را گرم مي‌كند و معده را تميز مي‌كند.
19. سنجد ضد بلغم است.
20. جوشاندة پوست سنجد اگر مزمزه شود ريشه دندان را محكم مي‌كند و از خونريزي جلوگيري مي‌كند بدين صورت كه پوست سنجد را بجوشانيد و صاف كنيد سپس آن را مزمزه كنيد.

عرق شكوفه سنجد، ضد نفخ مؤثرى براى معده مى باشد. يكي از دانشمندان گفته است ميوه سنجد گوشت براستخوان مى روياند و انسان را فربه مى كند. پوست را تقويت كرده و كليه ها را گرم نگه داشته و مانع از تكرر ادرار مى شود. در هند از روغن هسته آن لعوق يا شربت غليظي درست مي کنند که در التهاب غشاهاي مخاطي همراه با ترشح همانند انواع زکام و نيز در موارد عفونتهاي برونشها مصرف مي نمايند.

شيره گل سنجد.در اسپانيا ازآن براي قطع تب هاي مهلک و خطرناک استفاده مي شود. ميوه سنجد از نظر طب سنتي،طبيعت سرد و خشک دارد و مقوي و مفرح است،ضد تهوع و صفرا بر نيز مي باشد. سنجد به ويژه خام آن براي بند آوردن اسهال نافع است.

جوشانده گل سنجد براي بيماريهاي دماغي مانند فلج و کزاز و نيز براي قلب و زخمهاي ريوي و تنگي نفس مفيد است و براي تقويت معده و کبد و باز کردن گرفتگيها و تحليل گاز معده و يرقان نافع است.

خواص سويا


آجيل سويا اخيرا وارد بازار شده و در زمره تنقلات شمرده مي شود.

اين آجيل سرشار از پروتئين است که به تقليل کلسترول و تنظيم اندازه قند خون ياري مي کند.

در ضمن به علت برخورداري از ضد اکسيدکننده ها و ايزوفلاوون ها، کمک بزرگي در رويارويي با انواع سرطان ها به حساب مي آيد.

آجيل سويا اخيرا وارد بازار شده و در زمره تنقلات شمرده مي شود.

اين آجيل سرشار از پروتئين است که به تقليل کلسترول و تنظيم اندازه قند خون ياري مي کند.

در ضمن به علت برخورداري از ضد اکسيدکننده ها و ايزوفلاوون ها، کمک بزرگي در رويارويي با انواع سرطان ها به حساب مي آيد.


فرآورده يادشده در قياس با ديگر تنقلات نه فقط از حيث مقدار پروتئين، املاح و ويتامين هاي بسياري را داراست که از جهت قيمت هم مقرون به صرفه مي باشد.
ايزوفلاوون هاي سويا
به واقع واحدهايي از «فيتواستروژن» در سويا وجود دارند که موجب پيشگيري از ابتلا به سرطان، پوکي استخوان و امراض قلبي مي شوند و همين طور باعث کاهش عوارض دوران يائسگي مي گردند.


سويا نه تنها از لحاظ آهن، ويتامين هاي گروه B، کلسيم و روي غني است، بلکه تنها پروتئين گياهي است که همچون پروتئين هاي حيواني حاوي تمام اسيدهاي آمينه ضروري است. از آنجايي که ميزان پروتئين روزانه مورد نياز زنان 50 گرم و مردان 68 گرم است، 100 گرم آجيل سويا در سنجش با ساير آجيل ها بيشترين ميزان پروتئين را دارا است.

طعم هاي آجيل سويا
آجيل سويا در طعم و مزه هاي نمکي، بي نمک، معطر (گلپر)، فلفلي و ترش عرضه مي شود.

آجيل سويا و ارزش سلامتي
«ايزوفلاوون»هاي آجيل سويا به ويژه «ژنيستين» به عنوان يک ضد «استروژن» سبب به تعويق افتادن رشد سرطاني ياخته ها از جمله سرطان هاي سينه، پروستات، روده بزرگ و ريه مي گردد.

آجيل سويا نه تنها منبع غني کلسيم است، بلکه جذب آن را نيز آسان مي کند.

 

افزون بر اين، وجود «ايزوفلاوون»هاي آجيل سويا، تحليل کلسيم استخوان ها را کاسته و موجب تقويت توده استخواني مي شود.

پژوهش ها، حاکي از آنند که مصرف مرتب و مدام چهار تا شش بار در روز (لااقل 50 گرم) آجيل مزبور ممکن است آرتروز زنان و مردان را بکاهد.

 

مصرف اين آجيل، به خاطر برخورداري از آميزه هاي (ترکيبات) ايزوفلاوون، اسيدهاي آمينه، آرژنين، گلايسين، سرشار بودن از الياف گياهي، فينواستروژن ها، ساپونين و ليستين، ارزان ترين، مؤثرترين و سريع ترين راه جهت کاهش ميزان کلسترول خون و بيماري هاي قلبي است.

 

آجيل سويا حاوي آميزه هاي «بيواکتيوي» است که موجب کاهش و کوچک شدن ياخته هاي چربي و افزايش توده عضلاني در بدن مي شود.

ايزوفلاوون هاي موجود در آجيل سويا براي درمان و جلوگيري از پير شدن پوست و رفع چروک و همچنين آجيل سويا در داشتن پوست شاداب، جوان و بدون چروک بسيار اثر دارد.

الياف گياهي موجود در آجيل سويا تأثير مثبتي بر تنظيم سطح گلوکز خون دارد.

ضمنا مقادير فراوان اسيدهاي آمينه گلايسين و آرژنين موجود در آجيل سويا سبب تقليل انسولين خون مي شود.

هيپوتيروئيديسم در خانم هاي مسن بسيار رايج است.

 

 

لذا با اصلاح برنامه غذايي روزانه و مصرف آجيل مذکور، ميزان عملکرد غده تيروئيد بهبود مي يابد.
در دوران يائسگي، سنتز استروژن در زنان کاسته مي گردد.

 

 

با توجه به ساختار شيميايي ايزوفلاوون هاي آجيل سويا با هورمون استروژن، مصرف منظم و پياپي آجيل سويا مي تواند باعث جلوگيري از عوارض دوران يائسگي مخصوصا گُرگرفتگي شود.

 

وجود درصدهاي بالاي املاح معدني در آجيل سويا مانند کلسيم، پتاسيم، فسفر، گوگرد و ... سبب حفظ تعادل عصبي و دفاع بدن در برابر عفونت مي گردد.

خواص انجير خشك


انجیر میوه‌ای است که هر دو حالت خشک و تازه آن مفید و مغذی است.

با اين وجود انجیر خشک در تمام طول سال در دسترس است.

خواص انجير خشك

انجیر میوه‌ای است که هر دو حالت خشک و تازه آن مفید و مغذی است.

با اين وجود انجیر خشک در تمام طول سال در دسترس است.

انجیر در طب سنتی

* انجیر از نظر طب قدیم ایران، گرم و تر است.

* تعرق بدن و ادرار را زیاد می‌کند.

* حرارت بدن را کاهش می‌دهد و میوه‌ای چاق‌کننده است.

* جوشانده انجیر خشک درمان‌کننده التهاب مجاری دستگاه تنفسی، کلیه، ذات‌الریه، سرخک، مخملک و آبله می‌باشد.

* جوشانده غلیظ انجیر خشک برای رفع سرماخوردگی بسیار مفید است و غرغره کردن آن گلودرد را برطرف می‌کند.

* انجیر برای درمان سوءهاضمه مفید است.

* یکی از داروهای بسیار موثر برای درمان آرتروز و درد مفاصل، مخلوط شیر بز و انجیر سیاه می‌باشد.

این مخلوط سموم مختلف را از بدن خارج کرده و درد را از بین می‌برد.

* انجیر برای آن‌هایی که قند خون شان پایین می‌آید و یک دفعه احساس ضعف می‌کنند مناسب است،

زیرا قند آن به سرعت در روده کوچک جذب می‌شود.

* اگر در اثر کهولت سن با کاهش تمایلات جنسی مواجه شده باشید خوردن انجیر در این مورد هم به کمک شما می‌آید.

* انجیر برای بهبود مشکلاتی نظیر تب، گوش درد و ورم چرکی کاربرد دارد و برای کمک به کبد هم عالی است.

* انجیر موجب از بین رفتن بوی بد دهان‌ نیز می‌شود.

* مخلوط انجیر با عسل در تسکین زخم معده بسیار مفید است.
 

انجیر، ضد سرطان است

انجیر تازه منبع غنی بتاکاروتن و ویتامین ث است. این دو آنتی اکسیدان در پیشگیری از ابتلا به سرطان نقش مهمی را ایفا می‌کنند. انجیر همچنین حاوی طیف گسترده‌ای از دیگر ویتامین‌ها نیز است.
 
کم‌خون‌ها انجیر بخورند

انجیر حاوی مقادیر زیادی آهن و ویتامین C است؛ مخلوطی از این دو ماده‌ی مغذی، آن را به یک میوه‌ی فوق‌العاده برای کم‌خون‌ها مخصوصا افراد مبتلا به کم‌خونی فقرآهن تبدیل کرده است.

از طرفی انجیر به خاطر داشتن قند فراوان باعث فعالیت سلول‌ها و تولید انرژی زیاد در بدن نیز می‌شود، همان چیزی که معمولا کم‌خون‌ها از آن شکایت دارند.

کاهش فشار، چربی و اوره‌ی خون

انجیر منبع خوبی از پتاسیم است و پتاسیم نیز عنصری است که به کنترل فشار خون کمک می‌کند. کمبود پتاسیم به خصوص زمانی که با افزایش مصرف سدیم همراه باشد، می‌تواند منجر به فشار خون بالا شود.

انجیر به علت داشتن پتاسیم، درجه قلیایی بدن را بالا برده و در دفع اوره و چربی خون بسیار موثر است.

راهی شیرین برای کاهش وزن

انجیر منبع بسیار خوبی از فیبر غذایی است. شاید بدانید که مواد غذایی حاوی فیبر نقش موثر و مفیدی در مدیریت و کنترل وزن ایفا می‌کنند. فیبر، گرسنگی را به تأخیر می‌اندازد و از این‌ رو در رژیم‌های کاهش وزن جایگاه ویژه‌ای دارد. البته به آن شرط که در خوردن آن و سایر مواد غذایی نیز از حد تعادل خارج نشویم.

افزایش تراکم استخوان

انجیر هم منبع خوبی از کلسیم و هم منبع خوبی از پتاسیم است. کلسیم موجب افزایش تراکم استخوان و پتاسیم، دفع کلسیم از طریق ادرار را کاهش می‌دهد؛ از این رو انجیر یکی از بهترین میوه‌ها برای افزایش تراکم استخوان است و از پوکی استخوان پیشگیری می‌کند.

درمان یبوست

پزشکان در گذشته یبوست را ام‌الامراض یا مادر بیماری‌ها نامیده‌اند. پس اهمیت پیشگیری و درمان آن مشخص است. بهترین داروی آزمایش شده و خوش طعم در این زمینه انجیر است.

فیبر موجود در انجیر به عملکرد سالم روده کمک می‌کند؛ این عمل مانع بروز یبوست می‌شود.

برای رفع یبوست 10 عدد انجیر خشک را به خوبی شسته و در ظرف آبی بخیسانید و صبح ناشتا میل کنید.

انجیر برای کودکان ضعیف

مرتضی صفوی، متخصص تغذیه می‌گوید: انجیر میوه‌ای مقوی و شیرین است که منبع خوبی از پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر و ویتامین‌های A، B و C است. انجیر سرشار از پتاسیم و تأمین‌کننده سلامت کودکان ضعیف است و برای بی‌اشتهایی مفید است.

کالری شناسی انجیر

40 گرم انجیر تازه یا یک چهارم لیوان انجیر معادل یک واحد میوه است و 1.5 عدد انجیر خشک معادل یک واحد میوه یا 15 گرم کربوهیدرات است.

انجیر، فیبر غذایی بالایی دارد که هر واحد آن 20 درصد نیاز روزانه را تأمین می‌کند. انجیر بیش از سایر میوه‌ها املاح دارد.

در هر 40 گرم انجیر تازه 244 میلی‌گرم پتاسیم (7 درصد نیاز روزانه)، 53 میلی‌گرم کلسیم و 1.2 میلی‌گرم آهن (6 درصد نیاز روزانه) وجود دارد.

هر 224 گرم انجیر، 79‌میلی‌گرم کلسیم دارد. تحقیقات نشان داده است که کلسیم در انجیر به همان اندازه‌ی کلسیم موجود در شیر است.

انجیر برای سلامت موها

وجود گوگرد در انجیر باعث ازدیاد مو شده و از ریزش آن جلوگیری کرده و شوره سر را درمان می‌کند.

انجیر برای تقویت حافظه

خوردن انجیر خشک همراه پسته، بادام و گردو موجب تقویت حافظه و قدرت تعقل و تفکر شده و گنجاندن آن در برنامه غذایی زنان باردار باعث تقویت حافظه جنین می‌شود.

انجیر و سلامت دهان و دندان

انجیر باعث سفید شدن دندان‌ها و جرم‌گیری آن‌ها می‌شود و در ورم لثه موجب تسکین درد و رفع التهاب می‌گردد.

انجیر و سلامت ریه‌ها

این میوه التهابات تنفسی مانند ذات‌الریه، آسم و تنگی نفس را بهبود می‌بخشد. از جوشاندن انجیر در شیر، شربتی به دست می‌آید که نرم‌کننده سینه و معده بوده و غرغره آن، گلو را نرم می‌کند.

شربت انجیر مسکن گلو و سرفه بوده و ملین سبکی به شمار می‌رود، لذا برای تهیه آن 5 تا 10 عدد انجیر خشک را در مقداری آب بجوشانید تا آن که به حالت شربت درآید.

برای درمان ناراحتی‌های سینه حدود 20 گرم از خرما، عناب و انجیر خشک را با هم مخلوط کرده و آسیاب کرده، سپس این پودر را با یک لیتر آب جوشانده تا حجم آن به نصف برسد. از این جوشانده می‌توان به مقدار 3 فنجان در روز مصرف کرد.

برای برطرف کردن سیاه سرفه، برونشیت و ذات‌الریه از قهوه انجیر استفاده کنید و برای درست کردن این قهوه انجیر را ابتدا بو داده و سپس آن را آسیاب کنید تا به صورت پودر درآید.

اثرات موضعی انجیر

شیره انجیر، میخچه، زگیل و آثار جلدی را از بین می‌برد.

همچنین اگر یک انجیر خشک را پخته و سپس به دو نیم تقسیم کنید و روی کورک یا دمل قرار دهید، بزودی آن را رسانده و رفع التهاب می‌کند.

انجیر و شیردهی

سوپ انجیر بسیار مقوی است و برای افزایش شیر در زنان شیرده مفید است. برای تهیه سوپ، انجیر نارس را با گوشت بپزید. جوشانده انجیر خشک در شیر برای درمان آنژین، ورم لثه و ورم مخاط دهان نیز موثر است.

انجیر مانع رشد میکرب‌های مضر در مواد غذایی می‌شود

مطالعات جدید نشان می‌دهد که انجیر و عصاره‌ی آن ممکن است اثر بازدارنده بر رشد و بقای میکرب‌های مضر مواد غذایی داشته باشد. اخیراً گروهی از محققان در کارولینای شمالی، اثر ضد میکربی عصاره انجیر را در کاهش بار میکربی انواع میکرب‌های آلوده کننده مواد غذایی اشریشیاکلی و سالمونلا مورد بررسی قرار داده‌اند. این یافته می‌تواند در صنعت مواد غذایی مورد توجه قرار گیرد.

شرایط انتخاب و نگهداری

پوست انجیر تازه بسیار نرم است و از این‌ رو یکی از میوه‌هایی است که به راحتی و در حمل و نقل و هنگام نگهداری خراب می‌شود، پس مهم است دقت کنیم که خیلی هم زودتر از مصرف این میوه را خریداری نکنیم، حداکثر یک یا 2 روز زودتر. همچنین برای بهره بردن از فواید آن سعی کنید انجیرهای تازه و رسیده را انتخاب کنید.

بوی انجیر نیز راه خوبی برای درک تازگی آن خواهد بود. انجیر نباید بوی ترشیدگی بدهد.
 
زیاده‌ روی ممنوع

انجیر برای مبتلایان به بیماری قند مضر است.

زیاده‌روی در خوردن انجیر، برای معده و چشم، زیان‌آور است و خنثی کننده زیان آن، کرفس است.

انجیر به علت دارا بودن دانه‌های ریز، باعث تقویت معده و روده می‌شود، ولی برای کبد های ضعیف زیان‌آور است.

زیاده‌روی در مصرف آن موجب چاقی می‌شود.

در ضمن مصرف بیش از حد انجیر ممکن است موجب بروز اسهال شود که باید دقت نمود. همچنین انجیر خشک حاوی مقدار زیادی قند است که می‌تواند برای دندان‌ها مشکلاتی را ایجاد کند. پس تعادل در مصرف نیز نباید فراموش شود.

خواص تخمه جاباني

در 100 گرم تخمه هندوانه 590 کالری انرژی و در 10 عدد آن، 5 کالری انرژی نهفته است. ترکیبات موجود در این تخمه نظیر انواع دیگر است و مصرف متعادل آن می‌تواند از کم خونی، بی اشتهایی، سوء جذب و التهاب جلوگیری نماید.

خواص تخمه جاباني

در 100 گرم تخمه هندوانه 590 کالری انرژی و در 10 عدد آن، 5 کالری انرژی نهفته است. ترکیبات موجود در این تخمه نظیر انواع دیگر است و مصرف متعادل آن می‌تواند از کم خونی، بی اشتهایی، سوء جذب و التهاب جلوگیری نماید.

این تخمه بیشتر به نام تخمه جابانی معروف است و کلسیم آن در بین زنان یائسه جهت پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان مفید به نظر می‌رسد.

تخمه جابانی بسته به گونه‌های مختلف هندوانه دارای اندازه‌های ریز و درشت بوده و می‌توان آن را به صورت بو داده در طعم‌های نمکی و گلپر به مصرف رسانید.

طبیعت تخم هندوانه:

تخم هندوانه، دارای طبیعتی در درجه دوم سرد و تر است.

برخی از خواص تخم هندوانه به شرح زیر است:

  • تخم هندوانه را در حرقه البول یعنی سوزش ادرار می توان مصرف کرد.
  • تخم هندوانه در درمان لاغری کلیه اثر گذار است.
  • تخم هندوانه قرحه مثانه مفید است.
  • تخم هندوانه برای خشونت سینه دارویی مفید است.
  • تخم هندوانه در درمان نفث الدّم ریه کاربرد دارد.
  • تخم هندوانه برای تب های حارّ و تشنگی خوب است.
  • تخم هندوانه برای سرفه بسیار مفید است.
  • تخم هندوانه در درمان قرحه امعاء مفید است.
  • (به نقل از سايت دكتر روازاده)

 
تخمه جابوني يا ژاپني
روستاي جابان در غرب روستاي کرمانج‌ نشين سربندان دماوند واقع شده و مردم آن به زبان کردي کرمانجي صحبت مي کنند.

نسل آنها به کرمانج‌هاي قوچان قديم برمي‌گردد که در زمان کريم‌خان زند از چناران در استان خراسان رضوي به اين منطقه مهاجرت کردند.

تخمه ژاپني يا جابوني ؟ مساله اين است

هم‌چنين در منبع ديگري آمده است: « بايد دانست که اين نوع تخمه در يکي از روستاهاي اطراف دماوند«جابان(jâbân)» که همسايه غربي سربندان بوده و ساکنان آن نيز از نژاد کرمانج هستند کشت مي‌شود.

و در واقع نام اصلي آن «تخمه جاباني» است؛ اما تطور زباني صورت‌ گرفته در اين واژه و قلب مصوت«آ»(â) به «–‌و»(ô)، آن را به صورت «جابوني» درآورده و پس از آن با تبديل همخوان «ج»(j) به «ژ»(?) و «ب»(b) به «پ»(p)- به دليل نزديکي واجگاه- به صورت نادرست «ژاپني» درآمده است.

خواص توت خشك


توت پرخاصيت و پركالري است.داراي آنتي اكسيدان، فيبر، انواع ويتامين، تانن، املاح معدني، پكتين و سقز است.

خواص توت خشك

توت پرخاصيت و پركالري است.داراي آنتي اكسيدان، فيبر، انواع ويتامين، تانن، املاح معدني، پكتين و سقز است.

قند موجود در توت سفيد براي كساني كه مبتلا به مرض قند هستند ضرر ندارد.

درخت توت از درختان بزرگ و مرتفعي است كه ارتفاع آن به 20 متر و قطرش به يك متر مي‌رسد. اين درخت بومي چين است و در چين مركزي و شرقي به صورت بومي وجود دارد. توت قرن‌ها پيش به اروپا برده شد. اين درخت در آمريكا در اوايل دوران استقلال اين كشور به عنوان منبع غذايي براي كرم ابريشم مورد استفاده قرار گرفت.

پوست شاخه‌هاي جوان نيز براي بسته‌بندي و بستن پيوند مورد استفاده قرار مي‌گيرد. برگ درخت توت سفيد، به عنوان تنها غذاي كرم ابريشم، اهميت اقتصادي ويژه‌اي ‌دارد و گاه درخت توت اساسا به همين منظور كاشته مي‌شود.


توت پرخاصيت

توت ميوه‌اي پرخاصيت و البته پركالري است.

يكصد گرم توت كه تقريبا معادل يك فنجان است حاوي 61 كالري انرژي است.

هر فنجان توت حاوي 0.9 گرم پروتئين است.

البته بايد توجه داشت كه پروتئين توت، پروتئين گياهي است.

اين حجم توت 1.1 گرم چربي دارد و حاوي 16 ميلي‌گرم كلسيم است.

ميزان كلسيم توت قابل توجه است.

بد نيست بدانيد ميزان توصيه شده‌ كلسيم 800 ميلي‌گرم در روز است.

يكصد گرم توت همچنين حاوي:

0.8 ميلي‌گرم آهن

280 واحد بين‌المللي ويتامين آ 

0.02 ميلي‌گرم ويتامين بي يك 

0.06 ميلي‌گرم ويتامين بي 2

1.1 ميلي‌گرم ويتامين B3 

16 ميلي‌گرم ويتامين c 

توت همچنين حاوي مقادير بالايي آب، فيبر، تانن و منيزيم است.

بد نيست بدانيد هر 100گرم توت خشك 360 كالري انرژي توليد مي‌كند.

خواص درماني توت

قند موجود در توت سفيد براي كساني كه مبتلا به مرض قند هستند ضرر ندارد.

به همين علت به آنها توصيه مي‌شود به جاي قند، چاي را با توت خشك بخورند.

اين ميوه خوشمزه داراي آنتي‌اكسيداني به نام آنتوسيانيد است.

آنتي‌اكسيدان موجود در اين ميوه فوايد بسياري براي سلامتي دارد كه يكي از آنها كاهش ميزان كلسترول بد خون و جلوگيري از ابتلا به بيماري‌هاي قلبي و عروقي است.

نقش ديگر آنتي‌اكسيدان‌ها پيشگيري از سرطان است،

به همين دليل مصرف توت براي پيشگيري از سرطان توصيه مي‌شود.

توت سفيد حاوي فيبر فراواني است، به همين دليل ملين خوبي است.

توت در سهل كردن جريان ادرار نيز نقش دارد.

مصرف اين ميوه وزن را كاهش مي‌دهد.

طبق يافته‌هاي پژوهشگران فيبرهاي نامحلول موجود در توت كالري جذب شده در بدن را كاسته و موجب كاهش وزن مي‌شود.

توت حاوي مقدار قابل توجهي ويتامين c و آهن است،

از اين رو مصرف آن براي كساني كه كم‌خوني دارند توصيه مي‌شود.

جوشانده پوست خشك شاخه‌هاي جوان و تازه درخت اين ميوه، ملين و روان‌كننده مزاج است.

توت به علت داشتن انواع ويتامين‌هاي گروه B در كاهش و رفع ترس، عصبانيت، خمودي، اضطراب و هيجان موثر است.

ويتامين A موجود در توت باعث رشد ناخن‌ها و تقويت چشم مي‌شود.